Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ο Ιππόδρομος και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας

Ο Ιππόδρομος και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας

Μετά την παρουσίαση από το ίδρυμα Νιάρχου των σχεδίων για το χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου είχαμε τοποθετηθεί ως Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας.
Mε αφορμή την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Καλλιθέας και την αλλαγή των χρήσεων που ψήφισαν ουσιαστικά η διοίκηση του δήμου και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, πρέπει να επαναδιατυπώσουμε οτι λέμε τα τελευταία χρόνια για το θέμα.
Εμμένουμε στην άποψη μας ότι ο χώρος θα έπρεπε να διαμορφωθεί εξ ολοκλήρου σε πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες χρήσεις αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, όπως προέβλεπε το αρχικό ρυθμιστικό της Αθήνας (Ν.1515/1985).
Τώρα αν κάποιος επιμένει ότι η αύξηση του Σ.Δ. από 0.1 που ήταν στο ρυμοτομικό σχέδιο της Καλλιθέας ΦΕΚ-369Δ/89 Σ σε 0.3 στο ΦΕΚ-131Α/05 θεωρείται θετική εξέλιξη για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η πόλη μας νομίζουμε ότι τουλάχιστον παραποιεί την αλήθεια. Δηλαδή, ήπιες χρήσεις είναι τα τουλάχιστον 55.000 τ.μ. ή ο χώρος στάθμευσης 1000αυτοκινήτων;
Ήπιες χρήσεις είναι τα κτήρια ύψους 96μ ή τα τσιμεντένια τοιχία 19μ;
Να λάβουμε υπ όψιν μας βεβαίως, ότι αυτά που μας παρουσιάζονται στην εισήγηση είναι σχέδια και εξαγγελίες και το παράδειγμα της παραλίας και των σχεδίων που μας παρουσίαζαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας κάνει επιφυλακτικούς ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χειρότερα. Μας παρουσίαζαν πράσινο και παραλίες και λάβαμε τσιμέντο, λιμάνι και γραμμικό κτίριο τετρακοσίων μέτρων. Εξακολουθούμε και έχουμε επιφυλάξεις για το προτεινόμενο πάρκο το οποίο αναφέρετε ως πολιτιστικό-εκπαιδευτικό χωρίς να παρουσιάζονται συγκεκριμένα σχέδια. Εχουμε σχέδια των κτιρίων αλλά δεν έχουμε σχέδια του πάρκου, ενώ αναφέρονται αόριστα κάποια κτίρια μέσα σε αυτό. Επίσης το συνολικό ύψος των κτιρίων δεν διευκρινίζεται απο ποιό σημείο ξεκινάει, απο το ύψος της θάλασσας η απο το ύψος του λόφου που θα γίνει ;
Διαβάσαμε και την κυκλοφοριακή και την περιβαλλοντική μελέτη. Δεν ξέρουμε αν όσοι τις διάβασαν κατάλαβαν τα συμπεράσματα. Εμείς χωρίς να είμαστε περιβαλλοντολόγοι, με τη κοινή μας λογική θεωρούμε αυτονόητο ότι θα επιβαρυνθεί η περιοχή από τη λειτουργία σε απόσταση 300-500μέτρων τριών δραστηριοτήτων που μαζεύουν κόσμο. Δηλαδή
- Συνεδριακό κέντρο 4000 ατόμων στο Τε-κβο-ντο
-Λυρική σκηνή- Βιβλιοθήκη
-Εμπορικές χρήσεις γραμμικού κτηρίου στην παραλία
- Συναυλιακός χώρος Beach Volley.
Να επισημάνουμε επίσης ότι στην παρουσίαση του σχεδίου υπάρχει μνεία για αντιπλημμυρικό κανάλι μόνο για προστασία της Λυρικής Σκηνής. Το αντιπλημμυρικό κανάλι που θα προστατεύει τους κατοίκους των Τζιτζιφιών και το ζητάμε χρόνια τώρα από την πολιτεία, δεν υπάρχει πουθενά.
Το κύριο επιχείρημα Υπουργείου-Ιδρύματος Νιάρχου και Δήμου για να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια είναι η εξαιρετική αρχιτεκτονική όπως λένε του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano.
Πιστεύετε πραγματικά ότι σε μια πόλη που το μοναδικό πράσινο είναι δέκα στρέμματα στην πλατεία Δαβάκη και που περιβάλλεται από 3 λεωφόρους μεγάλης κυκλοφορίας, αρκεί η ωραία αρχιτεκτονική για να μας πείσει ότι η υγεία μας έρχεται σε δεύτερη μοίρα;
Και αν η διοίκηση του Δήμου το πιστεύει, γιατί δεν έκανε το αυτονόητο; Γιατί δεν ρώτησε τους κατοίκους.
Εγκαίρως της ζητήσαμε να κάνει δημοψήφισμα. Ο Δημοτικός κώδικας το επιτρέπει και το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού ουσιαστικά θα διαμορφώσει το περιβάλλον της πόλης τον επόμενο αιώνα, ενώ από την άλλη δεν ήταν στην ατζέντα των προηγούμενων εκλογών.
Συνοψίζοντας για την Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας είναι σαφές οτι:
-διαφωνούμε με τον τρόπο που ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμος Καλλιθέας χωροθετούν αυθαίρετα, αλλάζοντας χρήσεις στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου.
-διαφωνούμε επίσης με τον τρόπο που ιεραρχούνται οι ανάγκες των κατοίκων, χωρίς μάλιστα να τους ρωτήσουν.
-πιστεύουμε ότι αυτή η συσσώρευση χρήσεων στο Δέλτα δηλαδή Συνεδριακό κέντρο, Λυρική Σκηνή, Βιβλιοθήκη, Beach volley, Καταστήματα παραλίας, θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή.
- θεωρούμε τον χώρο Ιπποδρόμου –Παραλίας ενιαίο και ζητάμε
Πάρκο υψηλού Πρασίνου-υψηλής βλάστησης στον Ιππόδρομο με ήπιες χρήσεις όπως προέβλεπε το Ρυθμιστικό του 1985.
Κατεδάφιση του Γραμμικού κτηρίου στην Παραλία, καταβύθιση της υπερυψωμένης λεωφόρου, αντιπλημμυρικό κανάλι και απόδοση όλης της παραλίας στο Δήμο.
Καλλιθέα 30-6-09
Παναγιώτης Μακρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: