Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

ΑΥΤΗ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8/12/07
Τρεις προτάσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Κλιματική Αλλαγή:
χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πρωτεύουσας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

· Όλοι οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας να φυτευτούν
· Πλήρης υπογειοποίηση του Προαστιακού
· Χρηματοδότηση της διαχείρισης του Κηφισού-παραρεμάτιων περιοχών.

Μετά την θερινή πυρκαγιά της Πάρνηθας, αλλά και της Πεντέλης και του Υμηττού, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί την ίδια καταστροφική πολιτική για τα δάση, τα πάρκα και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου.
Η κοντόφθαλμη πολιτική της κυβέρνησης για άρνηση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. έως και του 85% της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό είναι πολιτική κατά της βιωσιμότητας της Αθήνας.
Η θέση της Κας Χούμπνερ όσο και του κ. Μπαρόζο για υποστήριξη της Ελλάδας μετά τη θερινή λαίλαπα, από το Ταμείο Αλληλλεγγύης και το ΚΠΣ διαμορφώνει στην Ε.Ε. σήμερα ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα για την χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πρωτεύουσας.
Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά από την κυβέρνηση την υποβολή τριών προτάσεων στην ΕΕ για χρηματοδότηση, με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμισή της:
1. Τη δημιουργία Πάρκων Υψηλού Πρασίνου όχι μόνο στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ αλλά και στις άλλες περιοχές της Αθήνας που μπορούν να γίνουν πάρκα: ΓΟΥΔΙ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΒΕΪΚΟΥ- ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ-ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ, ΠΟΙΚΙΛΟΝ ΟΡΟΣ, και στα ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ, και ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ.
2. Την πλήρη υπογειοποίηση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι τον Πειραιά, ώστε να απελευθερωθεί πολύτιμος ελεύθερος χώρος για ένα γραμμικό πάρκο που να διασχίζει το Λεκανοπέδιο
3. Την υλοποίηση της μελέτης διαχείρισης του Κηφισού ποταμού και των παραρεμάτιων περιοχών.

ΑΥΤΗ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ


Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή στη συνεδρίαση της 29/11/2007 εκφράζει τη συμπαράσταση της στον αγώνα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στο λόφο του Φιλοπάππου, για τη σωτήρια της Βίλας Ζωγράφου, για την αποτροπή της εμπορευματοποίησης της Πλατείας Πρωτομαγιάς και την αποτροπή κατασκευής υπόγειων γκαράζ σε πάρκα και πλατείες, όπως στην Κύπρου-Πατησίων.
Αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στην δενδροφύτευση της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοπάππου στο Κουκάκι στις 9/12/07, στο Λόφο του Φιλοπάππου στις 16/12/07, και στη δενδροφύτευση της Επιτροπής Αγώνα στο Πεδίο Άρεως στις 16/12/07.
Θα συμμετέχει στη σύσκεψη της Επιτρ. Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στις 17/12/07.
Τέλος, επειδή κρίνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό θα συμμετάσχει στις πολύμορφες εκδηλώσεις, συζητήσεις και δράσεις που θα αναπτυχθούν από τους 4 δήμους μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου το Γενάρη 2008.

Η Γραμματεία
Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330