Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Ο Κηφισός εκπέμπει SOS – επιστολή παρέμβαση

ΝΕΑ ΚΑΤΣΚΕΥΗ - ΘΕΜΕΛΙΑ ΟΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ


ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΜΕΣΟΒΑΘΡΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 14.11.2007
Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προς:
1. Πειραϊκούς Συντάκτες
2. Συντάκτες ΥΠΕΧΩΔΕ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Ακτή Ποσειδώνος 14-16
Ταχ. Κωδ. : 185 31
Τηλέφωνο : 210 4148474
Fax : 210 4120196
Website : http://www.nomarhiapeiraia.gr/
Email : press@nomarhiapeiraia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κηφισός εκπέμπει SOS – επιστολή παρέμβαση
του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα υπερχείλισης του Κηφισού ποταμού μετά από έντονες βροχοπτώσεις, εξαιτίας ελλείψεων και παραλείψεων από την κατασκευή του έργου, κρούει με επιστολή του προς το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.
Σε αυτοψία που διενήργησε στον Κηφισό, μικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Νομαρχίας Πειραιά από τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας με επικεφαλής τον αρμόδιο αντινομάρχη Πειραιά, στο τμήμα του Κηφισού που βρίσκεται εντός των ορίων της Νομαρχίας Πειραιά, εντοπίστηκαν αρκετά σημεία όπου τα τοιχία του ποταμού και το υπέδαφος έχουν διαβρωθεί, ενώ στην κοίτη του ποταμού εγκαταλελειμμένα σίδερα, πέτρες και διαβρωμένες λαμαρίνες μήκους 160 μ. λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε είδους φερτά υλικά.
Ειδικότερα το μικτό κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά καταγράφει στην αυτοψία του ότι :
ü Στη συμβολή της οδού Πειραιώς με τον Κηφισό προς την πλευρά του Δ. Πειραιά υπάρχει άνοιγμα υπερχείλισης στο τοιχίο της κοίτης και ράμπα πρόσβασης τα οποία αποτελούν μέρος του έργου που δεν έχει περαιωθεί. Στην αντίστοιχη θέση στην κοίτη του ποταμού υπάρχουν πέτρες, σίδερα από παλαιή σκυροδέτηση με αποτέλεσμα τη συγκράτηση φερτών υλικών κυρίως σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης. Επιπλέον εκατέρωθεν του ανοίγματος του τοιχίου δεν έχει συνεχιστεί η θεμελίωσή του και διαβρώνεται το υπάρχον υπόσκαφο τμήμα του εδάφους.
ü Εκατέρωθεν της πεζογέφυρας που βρίσκεται στον Κηφισό σε συνέχεια της οδού Σολωμού στο Μοσχάτο δεν έχει συνεχιστεί η θεμελίωση των τοιχίων και στις δύο όχθες του ποταμού για μήκος 200 περίπου μέτρων προς τη θάλασσα με αποτέλεσμα να διαβρώνεται το υπάρχον υπόσκαφο τμήμα του εδάφους. Επιπλέον στην ίδια περιοχή και στο μέσον περίπου της κοίτης του ποταμού υπάρχουν δύο σειρές από διαβρωμένες λαμαρίνες μήκους περίπου 160 μέτρων παράλληλα προς τη ροή του Κηφισού, οι οποίες εξέχουν από τη στάθμη του νερού περίπου 1-1,5 μέτρα, έχουν απομείνει από την κατασκευή του έργου και εκτός από τη συνέχιση της διάβρωσής τους, συμβάλλουν και αυτές στη συγκράτηση φερτών υλικών.
Με την επιστολή του ο κ. Μίχας ζητά από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τη λήψη άμεσων μέτρων, καθώς όπως επισημαίνει «οι σημαντικές αυτές ελλείψεις που εκκρεμούν από την κατασκευή του έργου, καθιστούν τα συγκεκριμένα σημεία ιδιαίτερα επισφαλή. Ο κίνδυνος υπερχείλισης είναι ορατός, γι’ αυτό η Πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά» και προσθέτει με δηλώσεις του ότι «στον ευρύτερο Πειραιά των τεράστιων ανοικτών περιβαλλοντικών προβλημάτων η ανταπόκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ στα αιτήματα της Νομαρχίας είναι μηδενική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η αρμοδιότητα της συντήρησης της οδοποιίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες που μας ανατέθηκε και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,5 εκ. € συνοδεύτηκε με μηδενική χρηματοδότηση».
Τη επιστολή του Νομάρχη Πειραιά συνοδεύει η έκθεση αυτοψίας του μικτού κλιμακίου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Από το Γραφείο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια: