Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Παρέμβαση της ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών

Παρέμβαση της ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών

Την Τρίτη 10/7/2007 συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών το θέμα της έγκρισης ΜΠΕ για το έργο της Εκτροπής Κυκλοβόρου- Ιλισού στον Κηφισό και Διευθέτησης Ιλισού και Ρέματος Προφήτη Δανιήλ
Και το νομαρχιακό συμβούλιο Αθηνών ομόφωνα απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Στο συμβούλιο κατατέθηκαν με αριθμό πρωτ. 9806/10.7.07 τα έγραφα που σας αποστέλλουμε, τα οποία και δόθηκαν στους νομαρχιακούς συμβούλους

Προς τον πρόεδρο του
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Μοσχάτο 10/7/2007

Κύριε πρόεδρε

Μόλις ενημερωθήκαμε ότι σήμερα συζητείται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Έργων Εκτροπής Κυκλοβόρου- Ιλισού και Διευθέτησης Ιλισού και Ρέματος Προφήτη Δανιήλ.
Ως περιβαλλοντική οργάνωση, που από το 1995 ασχολούμαστε με τα ποτάμια της Αθήνας (ΚΗΦΙΣΟ – ΙΛΙΣΟ) θα θέλαμε να μεταφέρουμε στο Νομαρχιακό σας Συμβούλιο την πλήρη αντίθεση μας στην κατασκευή αυτού του που έργου και να καλέσουμε τους Νομαρχιακούς Συμβούλους να πουν ΟΧΙ ομόφωνα σε ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα που προγραμματίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Κηφισό.
Σήμερα η κατάσταση στο ποτάμι της πόλης μας είναι τραγική.
Συνεχή περιστατικά ρύπανσης από βαρεία μέταλλα και τοξικές ουσίες, ηχορύπανση και καυσαέρια έχουν κάνει την ζωή των κατοίκων του Μοσχάτου και του Ν. Φαλήρου αφόρητη
Τρία χρόνια μετά την κατασκευή της υπερυψωμένης γέφυρας του Κηφισού, κανένας από τους περιβαλλοντικούς όρους που είχαν μπει δεν έχει εφαρμοστεί. Το ποτάμι της πόλης μας έχει μετατραπεί σε ένα ανήλιαγο σηπτικό «βόθρο».
Αντί το ΥΠΕΧΩΔΕ να εφαρμόσει μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων που δέχονται μια επιβάρυνσης στο περιβάλλον τους, ετοιμάζεται να «ρίξει» στον Κηφισό δυο αγωγούς λυμάτων (Κυκλοβόρου - Ρέματος Προφήτη Δανιήλ )που με τον σημερινό σχεδιασμό, εκτρέπονται απευθείας στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό και μέσω αυτού μεταφέρονται στην Ψητάλια μαζί με τα άλλα λύματα της πόλης.
Στην απόφασή σας λάβετε υπόψη ότι η καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας ο Κηφισός πρόκειται να δεχτεί μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που είχε σχεδιαστεί με την ύπαρξη του δάσους και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πλημμυρών με την υπάρχουσα κατάσταση. Είναι λοιπόν αρνητικό να επιβαρύνουμε το ποτάμι με μεγαλύτερους υδάτινους όγκου, με την εκτροπή σε αυτό υδάτων που δεν δέχεται σήμερα
Με βάση τον σχεδιασμό της μελέτης, ήμαστε κάτι παραπάνω από σίγουροι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει σε δεύτερη φάση την μετατροπή του Ιλισού σε μια ακόμη μεγάλη λεωφόρο. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από τα τεχνικά έργα που σχεδιάζονται στην διευθέτηση του Ιλισού, που είναι παρόμοια με αυτά που κατασκευάστηκαν για την υποστήριξη της υπερυψωμένης λεωφόρου στον Κηφισό.
Κύριε Πρόεδρε
Κύριες και Κύριοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι
Σας καλούμε να απορρίψετε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σας έχει καταθέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Να απαιτήσετε μαζί με τους κατοίκους της περιοχής να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι της ΜΠΕ για την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου στο Κηφισό και να ληφθούν μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής .

Για την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS

ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗ 51 18345 ΜΟΣΧΑΤΟ
ΤΗΛ:210-3322700 FAX:210-3322799 ΚΙΝ:6944243094-6934243094 EMAIL: aloniati@hol.gr

Υ.Γ.
Συνημμένα υποβάλουμε
1. Δελτίο Τύπου της Κίνησης μας για την αρνητική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, που περιλαμβάνει και τεχνικά θέματα όσο αφορά την μελέτη.
2. Άρθρο του καθηγητή Δημήτρη Κουτσογιάννης του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών , Τομέας Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ σχετικά με τον κίνδυνο πλημμυρών (το άρθρο αφορά τα έργα για την υπερυψωμένη λεωφόρο)
3. Δημοσίευμα της εφημερίδας Τα ΝΕΑ σχετικά με τους νέους κινδύνους πλημμυρών μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα.
4. Το ιστορικό της αλληλογραφίας της Αναφοράς που έχουμε κάνει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: