Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

SOS για τον Κηφισό από 51 βουλευτές

SOS για τον Κηφισό από 51 βουλευτές


SOS για τον Κηφισό από 51 βουλευτές

Ζητούν την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων στις όχθες του ποταμού και άμεσα μέτρα για τη σωτηρία του

Του Γιωργου Π. Τερζη

Τελικώς, μήπως το περιβάλλον δεν «πουλάει»; Αλήθεια πόσοι γνωρίζουμε τι σηματοδοτεί η αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος; Ή τι ακριβώς συμβαίνει με τα σκουπίδια στην Αττική ή την υπόλοιπη χώρα; Κι όμως η πρωτοβουλία της «Κ» για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών θεμάτων, με επίκεντρο τον χρόνιο βιασμό του Κηφισού, απέδειξε ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχουν ιδέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Οπως και η κοινή πεποίθηση ότι λείπουν οι πράξεις…

Πενήντα ένας βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, από το Λεκανοπέδιο, με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Κ», διεκδικούν τη σωτηρία του ποταμού και λένε «ναι» στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στις όχθες του. «Ο υποβαθμισμένος Κηφισός είναι μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή της Αττικής. Το γεγονός ότι αντιστέκεται ακόμα στις καταστροφές δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε πια να επανορθώσουμε πλήρως τη ζημιά που ήδη έχει γίνει, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερη καταστροφή στο μέλλον» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει σε εμάς τους πολιτικούς, ακόμη κι όταν υπάρχουν θεσμοί εμείς τους απαξιώνουμε» είναι η αυτοκριτική του Σταύρου Μπένου. Γιατί απαξιώνονται οι θεσμοί; Πέραν της κρατικής αβελτηρίας, μια απάντηση δίδει ο Πάνος Καμμένος: «Υπάρχουν συμφέροντα σε όλη την περιοχή του Κηφισού, ντρέπομαι και λυπάμαι που αν και κυβερνητικός βουλευτής δεν μπορώ να κάνω τίποτε παραπάνω για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Εχουμε τσάμπα αέρα, νερό, τσάμπα φυσικά θαύματα και δεν τα εκτιμούμε, δεν τα προστατεύουμε… Δείτε το παράδειγμα της Ακρόπολης: πόσοι Ελληνες την έχουν επισκεφθεί;» ήταν το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. «Στην Ελλάδα είμαστε δήθεν προοδευτικοί, ασόβαροι, ασχολούμαστε με τα ζητήματα επιδερμικά» προσθέτει η κ. Κατερίνα Παπακώστα. Και δηλώνει ότι παρακολουθεί, ουσιαστικά αδύναμη, την επιβάρυνση του Κηφισού χρόνο με το χρόνο. Ο δε Γιάννης Δημαράς θυμάται τηλεοπτικά του ρεπορτάζ από το 1981: «Τελικά τίποτε δεν έγινε, ο Κηφισός πέθανε».

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Οπως επισημαίνει ο Γιάννος Παπαντωνίου, η «αναζωογόνηση του Κηφισού θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης». Είναι όμως γκρίζα. Οι βουλευτές μόνον πληγές ανακαλύπτουν στο σώμα του, κατά τους αρχαίους Ελληνες, θεού Κηφισού.

Στο υπόλοιπο Αττικής, τα αυθαίρετα μέσα στην κοίτη αλλά και τις νόμιμες βιοτεχνίες που καλούνται να μετακινηθούν. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Αντώνη Σκυλλάκου: «Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης των βιοτεχνιών και των άλλων κτισμάτων από την κοίτη του Κηφισού, όμως οι βιοτεχνίες δεν μπορούν να μείνουν στο έλεος του θεού, πρέπει να επιδοτηθούν και να μετεγκατασταθούν οργανωμένα». «Χρέος της πολιτείας είναι να συμβάλει στη μεταστέγαση των βιομηχανιών που νόμιμα λειτουργούν για να επανέλθει ο Κηφισός στην προτέρα κατάσταση» συμπληρώνει ο Απόστολος Σταύρου.


«Το 2002, ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είχα αναλάβει πρωτοβουλία για την εκκαθάριση του Κηφισού από τα αυθαίρετα κτίσματα και την άνάδειξή του σε χώρο πρασίνου. Το πρόγραμμα υλοποιούνταν κανονικά, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν 44 αυθαίρετες κατασκευές» δηλώνει η κ. Βάσω Παπανδρέου.

Το ζήτημα είναι ότι σήμερα, προς τις εκβολές, στα όρια της Β' Αθηνών και του Πειραιά, τον Κηφισό συνεχίζουν να πληγώνουν η ρίψη λυμάτων, τα λιμνάζοντα ύδατα, τα μπάζα που έχουν σωρευθεί στον πυθμένα, αλλά και η ηχορύπανση από τον αυτοκινητόδρομο που ολοκληρώθηκε το 2004. Το επίπεδο μόλυνσης φθάνει, κατά τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη, σε πρωτοφανή επίπεδα. «Μέχρι και βιοτεχνία μπαταριών λειτουργεί, χωρίς ουδείς να γνωρίζει πού καταλήγουν τα υπολείμματα της επεξεργασίας». Σειρά ερωτήσεων για το θέμα έχει καταθέσει και ο Φώτης Κουβέλης. Το συμπέρασμά του; «Είναι προφανές ότι από υπηρεσίες και οργανισμούς ο χορός καλά κρατεί. Αλλά δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σ' αυτόν τον πολύπαθο Κηφισό, η εικόνα του οποίου είναι η εικόνα της περιβαλλοντικής αθλιότητας της πρωτεύουσας». «Δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω από πόρους και θέληση… Δυστυχώς λείπουν και τα δυό» προσθέτει η κ. Ελπίδα Παντελάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «σκιώδης» υπουργός ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος: «Ο Κηφισός δίδει τον παγκόσμιο ορισμό της οικολογικής παραβατικότητας, πρόκειται για οικολογική εκτροπή σε συνδυασμό με την ένοχη απραξία του κράτος και, δυστυχώς, για την κατάντια αυτή υπάρχει συνευθύνη όλων των κομμάτων εξουσίας».

Στις διαδοχικές συζητήσεις με τους βουλευτές, ένα πρόσωπο «στοίχειωνε» την αυτοκριτική αλλά και τις προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό του Βρετανού Αλαν Σίμπσον, πρώην βουλευτή των Εργατικών. Παραιτήθηκε διαπιστώνοντας την αδυναμία του να παρέμβει ουσιαστικά στη βελτίωση της περιβαλλοντικής πολιτικής στη Βρετανία: «Εγώ δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω καριέρα, μπήκα για να αλλάξω τον κόσμο… και βγαίνω τώρα διαπιστώνοντας ότι ακόμα μπορώ να τον αλλάξω, αλλά όχι ως μέλος αυτού του κοινοβουλίου».

Οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου που συμμετέχουν στην εκστρατεία για τον Κηφισό

Β' Αθήνας:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Πάνος Καμμένος, Κατερίνα Παπακώστα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Ζαγορίτης, Aρης Σταθάκης, Κώστας Καρράς, Μιλένα Αποστολάκη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Δημαράς, Βάσω Παπανδρέου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κίμων Κουλούρης, Κώστας Γείτονας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιώργος Ανωμερίτης, Σταύρος Μπένος, Νόρα Κατσέλη, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος, Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Δραγασάκης.

Β' Πειραιώς:
Γιάννης Τραγάκης, Γιάννης Κουράκος, Γρηγόρης Νιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Βέρα Νικολαΐδου.

Υπόλοιπο Αττικής:
Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Κατσιγιάννης, Απόστολος Σταύρου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Βρεττός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Οικονόμου, Ηλίας Παπαηλίας, Αθανάσιος Λεβέντης.
A' Αθήνας:
Δημήτρης Κωνσταντάρας, Ελενα Κουντουρά, Νάσος Αλευράς, Θανάσης Τσούρας, Συλβάνα Ράπτη, Γιάννος Παπαντωνίου.
Α' Πειραιώς:
Πέτρος Μαντούβαλος, Παναγιώτης Μελάς, Ελπίδα Παντελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: