Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

ΚΗΦΙΣΟΣ περιβαλλοντική ομάδα του 49ου Λυκείου Αθηνών

ΚΗΦΙΣΟΣ



Η περιβαλλοντική ομάδα του 49ου Λυκείου Αθηνών με την συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας ασχολήθηκε κατά το σχολικό έτος ’92-93 με τον Κηφισό ποταμό , που περνάει από την περιοχή του σχολείου.

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να μελετηθούν από τους μαθητές μερικές σημαντικές περιοχές του θέματος : ο Κηφισός από άποψη μυθολογική και ιστορική, από άποψη γεωγραφική και κυρίως από άποψη περιβαλλοντική.

Παρακολουθήθηκε η ροή του ποταμού , ο βαθμός μόλυνσης των νερών του, η κατάσταση των παρόχθιων περιοχών του και οι αιτίες ρύπανσης και καταστροφής του. Όλα τα σχετικά στοιχεία παρουσιάζονται τεκμηριωμένα και συνοδεύονται από σχετικό φωτογραφικό εξοπλισμό.

Η ομάδα προέβηκε σε εποικοδομητικές προτάσεις για την σωτηρία του ιστορικού αυτού ποταμού της Αθήνας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας , θέλησε σύντομα να παρουσιάσει την σημερινή κατάσταση που έχει υποστεί κάθε είδους κακοποίηση. Εκχερσώσεις, μπαζώματα, απόβλητα, ενώ στα πρανή του χτίζονται αυθαίρετα κτίσματα.

Ξεκίνησαν λοιπόν να παρουσιάσουν την εικόνα που επικρατεί στις πηγές του Κηφισού στην Πάρνηθα. Αυτή η εικόνα δείχνει ότι ο ποταμός είναι σε φυσική μορφή με ελάχιστες κατά τόπους αλλοιώσεις. Συνεχίζοντας φτάνουμε στην περιοχή της Χελιδονούς που αρχίζει σε πολλά σημεία η ανθρώπινη παρέμβαση. Άλλοτε η Χελιδονού ήταν μια ωραία τοποθεσία.

Κατηφορίζοντας προς τον Κόκκινο Μύλο το φαινόμενο γίνεται περισσότερο ανησυχητικό. Οι άνθρωποι καταστρέφουν τον ποταμό και τελικά φτάνοντας στον Κόκκινο Μύλο το φαινόμενο εντείνεται. Οι μαθητές συνεχίζοντας φτάνουν μετά τον Κόκκινο Μύλο, όπου οι όχθες του ποταμού είναι χτισμένες και με τα έργα που γίνονται στις Τρεις Γέφυρες το ποτάμι γίνεται κλειστός οχετός.



Ως προς την ρύπανση του Κηφισού ποταμού, η ομάδα των μαθητών του 49ου Λυκείου «ανακάλυψε» ότι οι εφημερίδες κατά καιρούς πραγματεύονται το πρόβλημα , οι Δήμοι διαμαρτύρονται γι’ αυτό και ότι, σύμφωνα με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, και η ΕΥΔΑΠ ερευνάει και ελέγχει τις παράνομες συνδέσεις στον ποταμό Κηφισό.

Ο καθαρισμός κρατάει μερικές μέρες και μετά τα ίδια ξανά.

Σκουπίδια βέβαια υπάρχουν παντού κατά μήκος του Κηφισού. Ότι άχρηστο έχει κανείς πάει στον Κηφισό και στην συνέχεια πάνε όλα μαζί στην θάλασσα. Επίσης επιχωματώσεις είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε ορισμένα σημεία.

Ακόμα, υπάρχουν παράνομες συνδέσεις είτε κατευθείαν στο ποτάμι είτε στους παραχειμάρρους είτε στο αποχετευτικό σύστημα των υδάτων που χύνονται στον αγωγό. Η κατάσταση είναι αφόρητη στους δημότες.

Επιπλέον κατά μήκος του Κηφισού λειτουργούν πολλές βιομηχανίες, καθώς και πολλές άλλες σκόρπιες στους παραχειμάρρους τους. Οι βιομηχανίες αυτές τα απόβλητά τους τα χύνουν στον Κηφισό. Όμως η ΕΥΔΑΠ ελέγχει τα απόβλητα των βιομηχανιών που είναι φανερά συνδεδεμένες με τον ποταμό και ψάχνει συνεχώς για νέες. Βάσει Υπουργικής απόφασης επιτρέπεται με ορισμένες προδιαγραφές να χύνονται απόβλητα στον Κηφισό. Όταν το ρυπαντικό φορτίο δεν είναι στο ανεχτό όριο, επιβάλλονται από την ΕΥΔΑΠ πρόστιμα πολύ μεγάλα και αν οι βιομηχανίες δεν συμμορφωθούν διώκονται πλέον ποινικά.

Όλα τα παραπάνω, για την ομάδα των μαθητών, επιβεβαιώνουν ότι σταδιακά καταστρέφονται η χλωρίδα και η πανίδα, ιδίως στα βόρεια σημεία του Κηφισού :

«Τα νερά του ποταμού τη μια μέρα είναι κόκκινα, την άλλη κίτρινα, την άλλη μπλε, την άλλη μοβ, θολά ή διαυγή και οδηγούνται όλα στη θάλασσα».

Η ρύπανση αυτή του Κηφισού καταστρέφει εκτός από το ίδιο το ποτάμι και την θάλασσα. Η οικολογία αποφαίνεται ότι η ικανότητα αυτοκαθαρισμού της θάλασσας είναι περίπου 80-100 χρόνια. Το δε οξυγόνο που καταναλίσκουμε προέρχεται κατά 70% από τη θάλασσα. Σκεφτείτε το καθήκον κάθε γενιάς έναντι των απερχόμενων γενεών. Το πλαγκτόν ζει χάρις στο διαλυμένο οξυγόνο. Τα απόβλητα εμποδίζουν την ικανότητα του νερού να συγκρατήσει το οξυγόνο. Μεταβολή της ποσότητας του διαλυμένου οξυγόνου σημαίνει διατάραξη της ζωής για τον υδρόβιο κόσμο, ενώ η εξαφάνιση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό σημαίνει εξαφάνιση της ζωής.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Όλη αυτή η γνώση για το θέμα του Κηφισού μας ευαισθητοποίησε πάρα πολύ. Παρακολουθούσαμε εφημερίδες, περιοδικά, τι γράφουν γι αυτό το θέμα και γενικά φροντίζαμε για το περιβάλλον.

Συζητούσαμε μεταξύ μας για τη σημερινή εικόνα του Κηφισού και λέγαμε, αφού υπάρχει νομοθεσία για το περιβάλλον, γιατί αυτές οι παραβάσεις;

«Διαπιστώνουμε ότι ο άνθρωπος είναι η ΠΗΓΗ όλων των προσβολών στο περιβάλλον».

Θέλουμε μέσα στο ποτάμι να κυκλοφορούν κανό, να ψαρεύουν οι κάτοικοι της Αττικής και να τον θαυμάζουν οι περαστικοί.

Κάποια μέρα καθίσαμε όλοι μαζί και κάναμε ορισμένες προτάσεις και τις απευθύνουμε στην πολιτεία, με την ελπίδα να πραγματοποιηθούν:

· Να μην σκεπαστεί ο Κηφισός.

· Να καθαριστεί καθ’ όλο το μήκος του.

· Να σταματήσουν οι βιομηχανίες να ρίχνουν απόβλητα, ακόμα και αυτά του βιολογικού καθαρισμού.

· Να μην επιτρέπονται οι επιχωματώσεις.

· Να ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή όλο το μήκος του Κηφισού από τις πηγές του ως τις εκβολές του.

· Να προστατευτεί η χλωρίδα και η πανίδα του Κηφισού, όπου υπάρχει, και να αναπτυχθεί αυτή καθ’ όλο το μήκος του.

http://49lyk-athin.att.sch.gr/kifisos.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: