Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 27/7/2007

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 27/7/2007
(Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών)
Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για τη σωτηρία της Αττικής μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, η συνάντηση του Παν.Δικτύου ασχολήθηκε με δύο ενότητες θεμάτων:

· Την ανάγκη ανταλλαγής πληροφορίας και σε βάθος γνώσης στα επίκαιρα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο δημόσιου προβληματισμού και κινηματικών δράσεων.
· Τον προγραμματισμό παρεμβάσεων και τη δημιουργία ομάδων εργασίας για τη συστηματική επεξεργασία των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Ο στόχος να σταματήσει η οικολογική καταστροφή της Αττικής και να ληφθούν μέτρα αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής, συμπυκνώνεται κατ’ αρχήν στο τρίπτυχο:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ
ΚΛΙΜΑΚΑΣ.
ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Οσον αφορά τα δάση της Αττικής:
· Για τον Υμηττό υπάρχει η «Διαδημοτική Πρωτοβουλία», στην οποία μετέχουμε και η οποία παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την προστασία του.
· Για το Ποικίλο όρος και το όρος Αιγάλεω υπάρχει ικανοποιητική κινητοποίηση στη Δυτ. Αττική.
· Για την Πάρνηθα υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες πολιτών, με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε.
· Για την Πεντέλη, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας γνώση και παρέμβαση, βρισκόμαστε πολύ πίσω.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ.

Στην επικαιρότητα, απο τη σκοπιά των κοινών δράσεων των μελών του Παναττικού Δικτύου, βρίσκεται η παραλιακή ζώνη.
Πρώτος μεγάλος στόχος είναι να γίνει το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μητροπολιτικό πάρκο, κατ’ αντιπαράθεση με την προωθούμενη μελέτη απο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η οποία προβλέπει δόμηση έκτασης 1000 στρ, καταργώντας έτσι κάθε έννοια πάρκου και εγκαθιστώντας μια νέα πόλη μέσα στο Δήμο του Ελληνικού.

Η «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΛΙΜΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ» προγραμματίζει για το τέλος Σεπτεμβρίου εκτεταμένη δενδροφύτευση και συντήρηση του πράσινου στο χώρο, που θα βασιστούν και στη συμμετοχή του εθελοντικού κινήματος πολιτών, όπως έγινε με τις παραλίες.
Στο χώρο της παραλίας, προς διεκδίκηση είναι, επίσης, η ανατροπή της παραχώρησης του «Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας Αγ. Κοσμά», η αποτροπή της δόμησης του Ιπποδρόμου απο το ίδρυμα Νιάρχου και η κατοχύρωση δημοτικού πάρκου στην παραλία του Μοσχάτου.
Υπενθυμίζουμε ότι θέματα που αφορούν ελεύθερους χώρους μεγάλης κλίμακας είναι το αθλητικό – εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα, η διεκδικούμενη υπογειοποίηση του Προαστιακού, τα στρατόπεδα Χαϊδαρίου, το άλσος Περιστερίου, το άλσος Προμπονά και η περιοχή του εργοστασίου της Κολούμπια και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την κήρυξη των κτιρίων ως διατηρητέων.

ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

Υπάρχει ανάγκη καταγραφής σε κάθε Δήμο των διεκδικούμενων ελεύθερων χώρων, η δέσμευση και η απόκτησή τους. Ταυτόχρονα πρέπει να προωθηθούν η δενδροφύτευση των ακαλύπτων με υψηλό πράσινο (όπως άλλωστε επιβάλλεται από την πολεοδομική νομοθεσία), η μεταφύτευση δένδρων κατά την ανέγερση νέων οικοδομών (σύμφωνα και με πρόταση που έγινε στο 2ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας), η εφαρμογή των πράσινων ταρατσών στα κτίρια, η προσθήκη φυτών στους εξώστες, η φύτευση ολων των δημόσιων χώρων και των πεζοδρομίων.
Στα θέματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά συγκεκριμένα παραδείγματα από προτάσεις επιστημόνων και πρωτοβουλιών πολιτών και δημοτικών φορέων. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της οδού Δημητρακοπούλου (Κουκάκι), συγκέντρωσαν υπογραφές και διεκδικούν από τον Δήμο τη δενδροφύτευση των πεζοδρομίων του δρόμου τους. Αυτή και μόνο η ενέργεια υπολογίστηκε ότι θα εμπλουτίσει με 800 περίπου δένδρα το τοπικό πράσινο.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

· Η κατοχή από την Εκκλησία χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και προνομιακών αστικών ελεύθερων χώρων και η λειτουργία της ως καταπατητή και μεγαλοεργολάβου στο πλαίσιο χαριστικών αναγνωρίσεων δικαιωμάτων απο το κράτος. Μόνο στο Ποικίλο όρος η Εκκλησία διεκδικεί 21.000 στρ.
Χαρακτηριστικά θετικές είναι οι πρόσφατες αντιδράσεις των πολιτών στην Καισαριανή και τον Βύρωνα κατά των σχεδίων της Εκκλησίας.
Απ’ όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση του Παν. Δικτύου επισημάνθηκε η ανάγκη να προβληθεί τώρα το αίτημα της απόδοσης στο δημόσιο της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως άλλωστε, είχε τεθεί και στο παρελθόν απο τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Τρίτση. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να προωθηθούν καταλήψεις διεκδικούμενων από τους πολίτες εκκλησιαστικών χώρων.

· Η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η μαζική ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα θέματα περιβάλλοντος και η επιθυμία συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις, στις οποίες, όμως, πρέπει να διαφυλάσσεται η αυτοοργάνωση και πρωτοβουλία των συμμετεχόντων.
Θετικά παραδείγματα αποτελούν η διαδήλωση που οργανώθηκε με κύριο μέσον επικοινωνίας τα SMS και η δημιουργία «Εθελοντικής Οργάνωσης Δασοπροστασίας» στο Πήλιο από τους κατοίκους των χωριών του Πηλίου, με στόχο την προαστασία του μετά τις πρόσφατες καταστροφές.

· Η εμπεριστατωμένη και πολυσέλιδη ανάπτυξη των θεμάτων του περιβάλλοντος από τον ημερήσιο και τοπικό τύπο και οι δυνατότητες που δημιουργούνται για την προβολή των φιλοπεριβαλλοντικών θέσεων και δράσεων των κινημάτων.

· Η ανάγκη αξιοποίησης όλων των επιστημόνων και όσων γνωρίζουν ειδικότερα τα θέματα που μας απασχολούν στο πλαίσιο του Παναττικού Δικτύου.
Για τον σκοπό αυτό θα διακινήσουμε μια λίστα ονομάτων ανθρώπων στους οποίους μπορούμε να απευθυνόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες. Ήδη για θέματα που αφορούν το συνταγματικό πλαίσιο, τους νόμους και τη νομολογία για τα δάση, μπορούμε να απευθυνόμαστε στην Μαριλένα Ιατρίδου (210-9817251, 210-9828999 -τηλεφωνητής).

· Η στήριξη της πρωτοβουλίας δενδροφύτευσης στο Ελληνικό.

· Η δημοσιοποίηση της θέσης του Παναττικού Δικτύου για απαγόρευση του κυνηγιού πανελλαδικά, τουλάχιστον γι’ αυτή την κυνηγετική περίοδο.
· Τέθηκαν, επίσης, για άμεση παρέμβαση τα θέματα της εναντίωσης στην απόφαση του Δήμου Χολαργού να αποτελέσει ο Υμηττός περιαστικό πάρκο και της οικοδόμησης των 25 στρ. του ιδρύματος Χατζηκώστα στο Χαλάνδρι, καθώς και το θέμα των 1100 στρ. στην περιοχή της Σταμάτας.

· Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αρχείο αρθρογραφίας και σχετικών με τα θέματά μας υλικών και η έκδοση ενός είδους «πράσινου οδηγού» και αφίσας από το Παν. Δίκτυο.

· Ομόφωνα καταδικάστηκε η επίθεση ομάδας παρακρατικών εναντίον τεσσάρων πολιτών, που μετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον βαρύ τραυματισμό της 19χρονης κοπέλας και την οποία διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για Υπόγειο Προαστιακό»

Δημιουργήθηκαν οι παρακάτω ομάδες εργασίας:

- Επίσκεψη καταγραφής προβλημάτων και οργάνωση ημερίδας για την Πάρνηθα
(Θ. Καράλης, Ν. Μαρτέν, Π. Τότσικας, Δ. Χαλάτσης)
- Δενδροφύτευση στις καμένες περιοχές, προϋποθέσεις, προβλήματα
(Χ. Καφαντάρη)
- Σημειακό πράσινο στην πόλη, πρωτοβουλίες πολιτών
(Ε. Αλεβίζου, Μ. Βρασιβανοπούλου, Μ. Γιοματάρης, Σ. Μαρκαντωνάτου)
- Φυλλάδιο, αφίσα, ιστοσελίδα.
(Π. Βωβός-Τουμπάνης, Ν. Μαρτέν, Χ. Καφαντάρη, Ε.Πορτάλιου, Δ. Χαλάτσης)

Στη συνάντηση του Παναττικού Δικτύου μετείχαν:

Φρόσω Κορτζίδου (Διαδημοτική Επιτροπή Φορέων & Δημοτικών Κινήσεων Αλίμου – Αργυρούπολης – Γλυφάδας – Ελληνικού)
Στέλλα Μαρκαντωνάτου (Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης λόφων Φιλοπάππου)
Μάκι Μαρσέϊγ (Λιμάνι της Αγωνίας, Επιτροπή Κατοίκων Ζέας)
Μανώλης Γιοματάρης (Ομάδα Πευκίτες)
Αλέκος Κρητικός (Επιτροπή Διάσωσης Εργοστασίου Κολούμπια)
Απόστολος Αλωνιάτης (Κίνηση Πολιτών Κηφι-SOS)
Νίκος Μαρτέν (3ο Διαμέρισμα – Προαστιακός)
Θέμις Καράλης (Ρομπέν των Δασών)
Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Δημοτική Αγορά Κυψέλης)
Βίκυ Παύλου (Ανω Κυψέλη – νταμάρια)
Χαρά Καφαντάρη (Δίκτυο Πολιτών Χολαργού)
Πάνος Τότσικας (Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού)
Μήτση Βρασιβανοπούλου (Δημοτική Αγορά Κυψέλης)
Κώστας Φωτεινάκης (Σύλλογος Χαϊδαρίου «Οικόπολις», Επιτρ. Διάσωσης Ελαιώνα)
Δημήτρης Χαλάτσης (Κοινότητα Ανοικοδόμηση)
Ελπίδα Αλεβίζου (Ανοιχτή Πόλη, Κεραίες)
Γιώργος Λιερός (Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου)
Ελένη Πορτάλιου (Επιτροπές Πολιτών Δήμου Αθήνας)
Μαριλένα Ιατρίδου (Παραλία Σαρωνικού)
Παναγιώτης Βωβός – Τουμπάνης (Κεραίες, Επιτροπές Θησείου)
Ελθήνα Αγγελοπούλου (Ανοιχτή Πόλη)

Η καταγραφή των πρακτικών της συνάντησης έγινε από την: Ε. Πορτάλιου.

Αθήνα 28/7/2007

Η Συντονιστική Ομάδα
του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

1 σχόλιο:

chryssoula είπε...

EΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΑΒΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΑΝ ΚΑΙ ΕΣΩΖΑΝ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1920 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΚΤΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΥΣ. ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΝΟΙΚΟΙ ΗΤΑΝ!!!!!