Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Τοπικές αντιστάσεις σε... "2004" προβλήματα

Τοπικές αντιστάσεις σε... "2004" προβλήματα



Μια σημαντική πρώτη απόπειρα για τον συντονισμό όλων των τοπικών κινήσεων πολιτών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους είτε σε επιμέρους ολυμπιακά έργα είτε συνολικά στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, έγινε την Τετάρτη στη συνάντηση με θέμα "Ολυμπιακά Έργα και Τοπικές Αντιστάσεις", που διοργάνωσε η Καμπάνια Αντί-2004 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Περισσότεροι από 25 εκπρόσωποι κινήσεων από τη Δυτική Αττική, τους παραλιακούς δήμους, το κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια έδωσαν το παρών και τόνισαν την ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της Ολυμπιάδας.
Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν με λεπτομέρεια τα μεγάλα προβλήματα, που αναδεικνύονται καθημερινά από τη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Προβλήματα όπως η εξαφάνιση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην Αττική, η κατασκευή δαπανηρών έργων που δεν έχουν προτεραιότητα σε σχέση με άλλες κοινωνικές ανάγκες, η εγκαθίδρυση εργασιακών σχέσεων μεσαίωνα στα ολυμπιακά έργα, η εκδίωξη των φοιτητών από τις εστίες τους, η χειραγώγηση της νεολαίας μέσω της "ολυμπιακής παιδείας" και του "εθελοντισμού", ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ένταση της αστυνόμευσης στην καθημερινή ζωή. Αποφασίστηκε δε να στηριχθούν άμεσα κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό, η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης στα μέσα Ιανουαρίου για τη συγκρότηση ενός Συντονιστικού Σχήματος για την Αττική και η διοργάνωση ενός διήμερου φεστιβάλ την άνοιξη για την παρουσίαση των απόψεων των κινήσεων αυτών.
Εκ μέρους της Καμπάνιας Αντί-2004, που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2002 με στόχο να αναδείξει την όψη της Ολυμπιάδας που δεν εμφανίζεται στα περισσότερα ΜΜΕ, μίλησε ο Πάνος Τότσικας. Επεσήμανε ότι οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα γίνουν κατανοητές την επόμενη ημέρα των αγώνων. "Όταν τα φώτα θα σβήσουν, τα κλειστά στόματα θα ανοίξουν και θα αναζητούνται οι υπεύθυνοι για όλα αυτά που γίνονται σήμερα και τα οποία αρκετοί γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι δημοσιοποιούν για να μην προκληθούν -όπως λένε- ρήγματα στην 'εθνική ομοψυχία', η οποία θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη του 'εθνικού στόχου'", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αποκλεισμένοι της δυτικής όχθης

Το πρώτο μέρος της συνάντησης ήταν αφιερωμένο στη Δυτική Αττική. Ο Απ. Αλωνιάτης από το ΚΗΦΙ-SOS κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων γύρω από τον Κηφισό, αλλά μόνο για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Ζήτησε τη συμπαράσταση του οικολογικού κινήματος για να αλλάξει ο τρόπος κατασκευής του έργου και κάλεσε τη δικαιοσύνη να τιμωρήσει την τωρινή και την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις πλημμύρες στην περιοχή.
Ο Θ. Δρίτσας από το "Λιμάνι της Αγωνίας" του Πειραιά υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να εστιαστούν στην αντιπαράθεση με την Ολυμπιάδα του 2004. Η Στέλλα Αλφιέρη από τη Συνεργασία Πολιτών Πειραιά επεσήμανε ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι στο πρώτο λιμάνι έχουν πουληθεί σε Α.Ε., ενώ πρόσθεσε ότι η κίνηση που εκπροσωπεί έχει ξεκινήσει ενημέρωση "πόρτα-πόρτα" των πολιτών. Ο Γ. Τζαφέρης από το Αριστερό Σχήμα Νίκαιας αναφέρθηκε στις μεγάλες υποσχέσεις που δόθηκαν στην περιοχή όταν ανακηρύχθηκε ολυμπιακός δήμος και παρατήρησε ότι ελάχιστες υλοποιούνται. Η Αντωνία Βαφειάδη από την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου σημείωσε ότι αποτελεί αυθάδεια να καλούνται οι νέοι του Περιστερίου να γίνουν εθελοντές όταν υπάρχει 15% ανεργία στη νεολαία στην πόλη. Για την εγκατάλειψη των δήμων που δεν έχουν ανακηρυχθεί ολυμπιακοί, μίλησε ο Π. Γεωργούσης από το Αριστερό Σχήμα Ίλιου και σημείωσε ότι πρέπει να αναδειχθούν προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό.

Στην... παραλία μια φορά

Στο δεύτερο μέρος η συζήτηση εστιάστηκε στους δήμους της παραλίας. Η Μαριλένα Ιατρίδου από τη Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού χαρακτήρισε οικολογικό έγκλημα την κατασκευή του τραμ και πρόσθεσε ότι οι καταστροφές στο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμες. Ο Χρ. Κορτζίδης από τη Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό και ο Π. Κουμουνδούρος από την Οικολογική Δράση Ελληνικού υπογράμμισαν ότι ο δήμος τους πλήττεται ιδιαίτερα από τα ολυμπιακά έργα και τόνισαν την ανάγκη συντονισμού των αντιδράσεων. Για την εγκαθίδρυση νέων απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων στα ολυμπιακά έργα μίλησε ο Αλ. Παπασπυρίδης από την Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Ν. Σμύρνης.
Στις κινητοποιήσεις κατά του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό αναφέρθηκαν ο Χρ. Τασσιόπουλος από την Αυτόνομη Παρέμβαση Πολιτών Αργυρούπολης και ο Ν. Καραγιώργος από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Ηλιούπολης. Όπως σημείωσαν, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα μαζικό λαϊκό κίνημα κατά του ΚΥΤ, που λειτουργεί με πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες. Τόνισαν δε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να προωθούνται τα οικολογικά ζητήματα για να αγγίζουν τους πολίτες.

Αγωνία για το κέντρο και τα βόρεια προάστια

Στις αρνητικές συνέπειες της Ολυμπιάδας στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια επικεντρώθηκε η συζήτηση στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης. Ο Θ. Κοκκινάκης από τη Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας μίλησε για την απειλούμενη καταστροφή του Πάρκου στο Γουδί και την κοπή των δέντρων στο Πεδίον του Άρεως. Ο Αγγ. Χάγιος από την Ανυπόταχτη Αθήνα υπογράμμισε ότι δεν αρκεί η αντιπαράθεση για τα μεγάλα έργα, καθώς καθημερινά τσιμεντοποιούνται ελεύθεροι χώροι στο δήμο Αθηναίων από το δημόσιο, τις τράπεζες, την Εκκλησία και τους ιδιώτες. Ο Στ. Κοσμάς από την Αριστερά Ζωγράφου τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα πλατύ λαϊκό κίνημα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά.
Η Μαρία Παπασυμεών από την Αιχμή στο Μαρούσι κάλεσε το οικολογικό κίνημα να προχωρήσει σε μια καμπάνια για το θέμα της μεταφοράς συντελεστή. Ο Τ. Ιωάννου από την Αυτόνομη-Αριστερή Συσπείρωση στο Χαλάνδρι επεσήμανε ότι λείπει ο συντονισμός και η ενημέρωση των πολιτών. Ο Κ. Διάκος από την Εναλλακτική Κινηματική Παρέμβαση στην Αθήνα και την Αττική πρότεινε να γίνει μια εκδήλωση που να συνδέει τα ζητήματα της ελληνικής προεδρίας και των συνεπειών από το 2004. Επίσης διαβάστηκε παρέμβαση του Β. Ζαφειράκη από την Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου για το δασόκτημα της Ομορφοκκλησιάς.
Ενδιαφέρον είχαν τέλος οι παρεμβάσεις του Θ. Παπαδόπουλου από την Καλλιθέα, ο οποίος χαρακτήρισε κρατική προπαγάνδα προς τους νέους την "ολυμπιακή παιδεία", καθώς και του Σπ. Καλογερόπουλου από το Συντονιστικό για τη διάσωση της Ακρόπολης και του περιβάλλοντα χώρου της, ο οποίος μίλησε για τις απειλούμενες καταστροφές στους αρχαιολογικούς χώρους.


Μαριάννα ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εφημερίδα ΑΥΓΗ, Παρασκευή, 13-12-2002)

http://dimotika.snn.gr/local1.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: